A vállalás teljesítése érdekében az EFOTT szervezői és a MATE szakértői arra törekszenek, hogy a fesztivál területén működő vendéglátóipari egységek minél nagyobb arányban használjanak hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat, beleértve a sörös korsót is, amelyből várhatóan több mint 100 ezer darabot fognak elhasználni a fesztiválozók.
A biohulladékok helyszíni gyűjtése tájékoztató matricákkal ellátott, barna színű gyűjtő edényzetekben fog zajlani úgy, hogy azok szintén komposztálható zsákok segítségével könnyen üríthetők legyenek.
Az összegyűjtött biohulladékot a fesztivál hulladékudvarába szállítják, ahol egy zárt komposztáló konténerbe aprítják, az aprított hulladék levegőztetésével pedig az előkezelést is elindítják, az anaerob bomlási folyamatok elkerülése céljából.
A fesztivál zárása után a konténer tartalmát a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszékének demonstrációs telepén fogják komposztálni, miközben tudományos céllal vizsgálják majd a hulladék lebomlását és stabilizálódását.
Ezzel az egyedülálló dobással a MATE nemcsak elkerüli az egyszer használatos műanyagok felhasználását, karbonsemleges termékekkel kiváltva azokat, de zárni is tudja a biológiai körforgást a hulladékká vált terméktől egészen az új termék, a talajokat javító komposzt keletkezéséig.
A MATE a fesztivál ideje alatt egy közösségi komposztálót is üzemelt majd az EFOTT Univerzumban, ahol délutánonként bemutatók lesznek. Emellett a MATE standján a biológiai körforgást és a komposztálás folyamatát bemutató állandó kiállítással is várják a látogatókat, a csütörtöki napon pedig egy interaktív, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló komposztálási workshopot is rendeznek.
A kiállítás és a bemutatók révén a MATE azt reméli, hogy a résztvevők a szórakozással egyidőben jobban megértik a vállalás jelentőségét és a helyes kukák használatával hatékonyabban működnek közre a lerakásra kerülő maradék hulladék minimalizálásában, erősítve ezzel a környezettudatosság és a fenntarthatóság alapelveit.
Corporate tagjaink, partnereink IDE KATTINTVA elküldhetik sajtóanyagaikat és/vagy szakmai tartalmaikat.
Összes cikk