A Magyar Marketing Szövetség vállalati tagja, a Coca-Cola Magyarország 2017-ben indított #énjövőm programjának célja elsősorban a 16-35 év közötti fiatalok támogatása a munkaerőpiaci elhelyezkedésben. A program a www.enjovom.hu oldalon ingyenesen elérhető önismereti és készségfejlesztő tananyagokkal, valamint kiscsoportos személyes workshopok szervezésével támogatja a résztvevőket az álláskeresés, pályaválasztás, pályaváltás vagy vállalkozásindítás területén. Az elmúlt évek során a program célcsoportjai és ezzel párhuzamosan az online elérhető tananyagai is folyamatosan bővültek: partnerein keresztül jelenleg a hátrányos helyzetű fiatalok mellett középiskolásoknak, egyetemistáknak, kismamáknak, fogyatékossággal élő álláskeresőknek és saját vállalkozás indításán gondolkodó fiataloknak segít az önismerettől egészen a jogi alapismeretekig terjedő tananyagokkal.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közösen fejlesztett tananyag célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára és ezzel párhuzamosan az #énjövőm program több célcsoportját is személyre szabott ötletekkel támogassa az élelmiszerpazarlás megelőzésében. A világban ugyanis évente 1,3 milliárd tonna felesleges élelmiszer keletkezik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szerint a háztartások által termelt élelmiszerhulladék mennyisége egyszerű megoldásokkal, közösségi szemlélettel akár 50 százalékkal, azaz fejenként több, mint 30 kilogrammal is csökkenthető, ezzel is jelentősen hozzájárulva egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.
A tananyag egy általános bevezető rész után öt kisebb fejezetben, többek között külön tippeket ad az alábbi helyzetekre is:
- mit tehet az élelmiszerpazarlás ellen egy albérletben vagy kollégiumban lakó, főzésben járatlan diák,
- hogyan vásárolhat és tervezhet előre egy nagyobb háztartást vezető kisgyermekes szülő,
- mit tehet egy munkavállaló, ha fontos számára, hogy a munkahelyén is elkerülje az élelmiszerpazarlást,
- mivel ösztönözheti munkatársait egy munkaadó arra, hogy elkerüljék a pazarlást,
- és hogyan csökkentheti az élelmiszerpazarlást egy vendéglátással foglalkozó kisvállalkozó.
A fejezetek a leggyakoribb élelmiszerpazarláshoz vezető élethelyzetek és hibák leírása mellett rengeteg lehetőséget mutatnak be az élelmiszerek kreatív felhasználására, a keletkező hulladék komposztálására, gazdaságos megoldások bevezetésére és arra is, hogyan ösztönözhetünk másokat a pazarlás elkerülésére. A tananyag készítői emellett ingyenesen letölthető kiegészítő segédanyagokkal is támogatják a tanulni vágyókat.
Az új tananyag regisztráció után bárki számára ingyenesen elérhető, az alábbi linkre kattintva: https://enjovom.hu/tananyagok/mit-tehetunk-az-elelmiszerpazarlas-ellen
Corporate tagjaink, partnereink IDE KATTINTVA elküldhetik sajtóanyagaikat és/vagy szakmai tartalmaikat.
Összes cikk