A koronavírus világjárvány idején a vendéglátóipari létesítmények bezárása nehéz helyzetbe hozta mind az ott dolgozókat, mind az egyes éttermek, kávézók tulajdonosait: a korlátozások ideje alatt a Coca-Cola HBC Magyarország HoReCa vevőpartnereinek mintegy háromnegyedénél gyakorlatilag megállt a fogyasztás. A vállalat kötelességének érezte, hogy segítsen a gazdasági szempontból az egyik legerőteljesebben sújtott iparágon: a vendéglátáson – hiszen a szektorra gyakorolt negatív hatások még évekig érezhetőek lesznek. Az elmúlt több mint két évben sokan elhagyták a pályát, a közelmúltban újranyitó vendéglátó egységek a szakemberhiány mellett most már a megnövekedett költségek és az elszabaduló infláció miatt újabb problémákkal is küzdenek. A kialakult helyzetben a Coca-Cola HBC Magyarország a Bacardi Mojito Mixeriskolával együttműködésben nyújt szakmai segítséget melynek keretében tavaly már 100 szerencsés jelentkező bartender képzését finanszírozták közösen.
„Nagyon fontos számunkra, hogy támogassuk vevőpartnereinket, így a vendéglátóipari szektorban dolgozókat a pandémia miatt kialakult nehéz helyzetben. A koronavírus világjárvány első évében 20 ezer munkavállaló tűnt el a vendéglátóiparból, így 2020-ban 95 ezer embert foglalkoztatott ez a szektor. A KSH adatai szerint 2021-re már kedvezőbb a kép, ekkor már 105 ezer főt foglalkoztatott újra a vendéglátóipar” – mondta Vajda Márton a Coca-Cola HBC Magyarország prémium alkoholok és kávé üzletágakért felelős portfólió vezetője. „A vendéglátás terén jelentős munkaerőhiány keletkezett képzett szakemberekből, hiszen a bezárt éttermek, kávézók alkalmazottai más munka után voltak kénytelenek nézni; tavaly közel 2000 munkavállaló hiányzott erről a területről. Ezen az űrön próbálunk a magunk eszközeivel enyhíteni, és ezért álmodtuk meg a Bacardi Mojito Mixeriskolával együttműködésben azt a szakmai tanfolyamot, melynek során ingyenesen biztosítottuk 100 jelentkező alapfokú mixerképzését”
A Bar Me Tender fantázianevet viselő bartender képzés 2021 októberétől kezdődően 5 hetes turnusokban, heti 2x3 órában zajlott – összesen 4 egymást követő csoport indult, októberben, novemberben, januárban és márciusban. A kurzus követi a mixeriskola már bevált tematikáját és az eszközismeretektől, a mixelésben rejlő lehetőségek kiaknázásán át egészen az alkohol márkák mögötti legfontosabb tudnivalókig mindent felölel. Azért, hogy a kurzuson részt vett mixerek bemutathassák mit tudnak és még jobb esélyekkel induljanak a munkaerőpiacon, a Coca-Cola HBC Magyarország és a Bacardi Mojito Mixeriskola az első tanév képzéseit lezárva koktélversenyt is rendezett.
A személyenként 100 ezer forint értékű hiánypótló bartender kurzus 2022. október elején folytatódik és újabb 100, a vendéglátóiparban dolgozó, tehetséges tanulni vágyónak kínál majd lehetőséget a szakmai továbbképzésre. A résztvevők kiváló szakemberektől, köztük a Coca-Cola HBC Magyarország prémium alkohol portfóliójának márkanagyköveteitől tanulhatnak, megismerhetik a prémium minőségű italokat és tudásukat egy következő szintre emelhetik. A tanfolyamok havi turnusokban zajlanak, idén októbertől egészen 2023 márciusig minden hónapban 25 jövőbeni bartender képzése folyik majd. A képzésre olyan jelentkezőket várnak, akik rendelkeznek vendéglátóipari tapasztalattal. A mixer tanfolyam a sikeresen pályázó résztvevők számára ingyenes, a képzés teljes költségét a Coca-Cola HBC Magyarország és a Bacardi Mojito Mixeriskola közösen finanszírozza.
Corporate tagjaink, partnereink IDE KATTINTVA elküldhetik sajtóanyagaikat és/vagy szakmai tartalmaikat.
Összes cikk